Τι είναι ο ορμονολογικός έλεγχος;
Οι ορμόνες
Γοναδοτροπίνες (FSH, LH). Η τιμή της FSH είναι αντιστρόφων ανάλογη προς των αριθμό των σπερματικών σωληναρίων ενώ ο υψηλός λόγος LH/tτεστοστερόνη είναι αρνητικός προγνωστικός δείκτης ως προς την επίτευξη καλής γονιμότητας.
Τεστοστερόνη, ελεύθερη τεστοστερόνη. Ο προσδιοριμός της τεστοστερόνης, είναι απαραίτητος σε περιπτώσεις υπογονιμότητας, κλινικού υπογοναδισμού και στυτικής δυσλειτουργίας. Η συγκέντρωση της τεστοστερόνης επηρεάζεται από την ηλικία, τα χρόνια νοσήματα, την έντονη άσκηση, το στρες, τις διαταραχές του σωματικού βάρους, τη λήψη φαρμάκων και από τον ύπο- ή υπέρθυρεοειδισμό.
Προλακτίνη. Συνιστάται όταν ο άνδρας παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία, ελαττωμένη σεξουαλική επιθυμία, γαλακτόρροια ή άλλα συμπτώματα που παραπέμπουν σε παθολογία της περιοχής της υπόφυσης.
Θυρεοειδικές ορμόνες. Διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα, ιδιαίτερα ο υποθυρεοειδισμός, επιδρούν αρνητικά στην αναπαραγωγική ικανότητα του άνδρα. Για τον λόγο αυτό ανήκουν στον πρωταρχικό ορμονολογικό έλεγχο του άνδρα.
Άλλες ορμόνες :
Ανασταλτίνη. Είναι ένας ευαίσθητος δείκτης της λειτουργικής ικανότητας των κυττάρων Sertoli και της σπερματογέννεσης.
Αντιμυλλεριανή ορμόνη (AMH). Ανευρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις σε ασθενείς με πρωτοπαθή υπογοναδοτροπικό υπογοναδισμό. Έχει μεγάλη κλινική αξία, ως ευαίσθητος δείκτης για την ανίχνευση προβλημάτων σε αγόρια εφηβικής ηλικίας.
Ποιες ενδοκρινολογικές διαταραχές προκαλούν υπογονιμότητα?
- Υπερθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης
- Ανεπάρκεια της υπόφυσης– εδώ υπάρχει μειωμένη παραγωγή των ορμονών της υπόφυσης (FSH και LΗ) και μπορεί να οφείλεται σε όγκους, έμφρακτα ή επεμβάσεις στην υπόφυση, παρατηρείται όμως και σε αιματολογικές ασθένειες, όπως η δρεπανοκυτταρική και η β-μεσογειακή αναιμία.
- Υπερπρολακτιναιμία: αύξηση της παραγωγής της ορμόνης προλακτίνης μπορεί να οφείλεται σε αδενώματα (καλοήθεις όγκους) της υπόφυσης και προκαλεί υποσπερματογένεση.
- Εξωγενείς ορμόνες– η περίσσεια οιστρογόνων, ανδρογόνων ή γλυκοκορτικοειδών συνήθως από εξωγενή λήψη, μπορεί να επηρεάσει τη σπερματογένεση.
- Δυσλειτουργία του υποθαλάμου– απαντάται σε κάποια σπάνια σύνδρομα (Kallmann, Prader-Willi)
Πως γίνεται η μέτρηση των ορμονών?
Η μέτρηση γίνεται με μία απλή εξέταση αίματος!